23 Şubat 2011 Çarşamba

Hayalinizdeki mutfak için öneriler

Herkes mutfağının nasıl olmasını ister?

Mimarlık alanlarında sunduğu özgün proje ve uygulama hizmetleri ile beklentilerin ötesinde yaşam alanları sunan Shape Architecture & Interior Design kurucu ortağı Mimar Meral Bağcı, mutfakların tasarımında dikkat edilmesi gereken noktaları ve hayallerinizdeki mutfağa ulaşmanın yolarını paylaşıyor.

Hayalinizdeki mutfağa kavuşmak belki de o kadar da zor değil.
 Evin mutfağı diğer kullanım alanlarına göre çok daha önemli bir yere sahip. Özellikle ferah aydınlık ve geniş mutfaklar bir çok kadının hayallerini süslüyor. Bu yüzden mutfak, hassas dekorasyon gerektiriyor.




Mutfakta koyu ya da açık renk kullanımından çalışma alanının belirlenmesi ve tezgah üzerine seçilecek fayansların kullanımı çok önemli.


 Bağcı, "Buzdolabı, fırın ve lavabonun birbirine yakın olması gerekiyor. Bu araçların üçgen olarak konumlandırılması mutfakta iş yapacak olan kişi için büyük fayda sağlayacaktır" dedi.

Mutfak da iki önemli konuya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bağcı, "İlk olarak mutfağın tarzının doğru seçilmesi gerekiyor, ikinci olarak ise işlevsel olması gerekiyor. Bu iki konu titizlikle incelenirse mutfağın küçük, büyük, dar ya da uzun olmasının önemi olmaksızın doğru seçime ulaşılacaktır. Mutfağın işlevselliğini sağlamak ilk adımdır. Soğutucu ve dondurucular, ocak ve evyenin yeri ve birbirlerine göre konumları doğru belirlenmelidir.

 Evye ve ocak aynı kolda olur, soğutucular diğer kola yerleştirilir ve aradaki mesafe iyi belirlenirse kolay iş yapılır, koşuşturma olmadan pratik bir mutfak yapılmış olur" dedi. Davlumbaz seçiminin de mutfakta çok önemli olduğuna dikkat çeken Bağcı, "Davlumbaz alırken ebadı ve çekiş kapasitesine dikkat etmek gerekir. Yanlış seçilen davlumbaz mutfakta ve evde yemek kokusuna sebep olacağından sonradan can sıkıcı olabilir" dedi.

Mutfak, yaşantınıza  uygun olmalıdır

Bağcı evyenin tek gözlü mü, çift gözlü mü yoksa süzgeçli mi olacağının mutfağı kullanacak kişilerin yaşantısına uygun seçilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Tezgah seçimi için estetik açıdan akrilik ve ya mermeri öneririm ancak kullanışlılık daha önemli ise mümkün olduğunca sade granit kullanılabilir" açıklamasında bulundu.

Mutfağın tarzı ile ilgili olarak ise Bağcı, "Mutfak, onu kullanacak kişinin yaşantısına ve evin diğer alanlarına uyumlu olmalıdır. Alt dolaplar, üst dolaplar, raflar, tezgah ve diğer ürünlerin  renkleri, ahşap ise dokuları kesinlikle birbirine uyumlu olmalı ve bütünün bir parçasını oluşturmalıdır. Yoksa rengin ne olduğu açık mı koyu mu olması gerektiği parlak mı, mat mı olduğu çok önemli değildir. İyi bir kurguda hiçbirisi kötü olmaz" dedi. .

Aydınlatma işlevsel ve estetik bir çözüm

Bağcı mutfak ile ilgili olarak ise, "Tezgah üzerlerine gizli aydınlatma hem işlevsel hem estetik bir çözümdür. Ada ya da masa üzerine sarkmış şık bir aydınlatma güzel olabilir. Mutfakta perdeleri hareketli ve renkli seçmeyi öneririm, bambaşka bir hale dönüştürebilir. Sonrasında mutfağın temasına uygun aksesuarlar, tabak, çatal, bıçak ve servis elemanları mekanı doldurup zenginleştirecektir. Mutfağa konulacak bitki ve çiçekler her zaman fresh bir etki verecektir" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar